Brukte klær gør stor nytte

Brukte klær gjør stor nytte

En lokal fotballklubb har doneret utstyr som blir til stor glede for barn i Mosambik

Klær til alle er fortsatt et spørsmål om rik og fattig. Fullt brukbare klær som ikke lenger brukes, finnes i de aller fleste husstandene i Norge, ofte i store mengder.

I andre deler av verden er gjenbrukstøy den eneste måten å få klær på kroppen. Andre muligheter finnes ofte slett ikke i mange lokalområder i Afrika og India. Og hvis det er mulig å kjøpe nye klær er det ofte av dårlig kvalitet eller for dyrt til at lokalbefolkningen har råd til det.
Et eksempel: I Mocambique har folk i gjennomsnitt 5 plagg pr person pr år – eller 1,5 kg tøy. Mindre enn ½ kg av dette er nyproduserte klær.  Resten er gjenbrukstøy.  Du kan jo sammenligne med hva du selv har i skapet…

Distribusjon, salg og reparasjon av gjenbrukte klær skaper dessuten mange arbeidsplasser i fattige land. 50 kg gjenbruksklær pr uke kan livnære en familie på 12 personer.

 

 

Utvikling i Afrika og India

afact-is-a-fact

Kort om "Norge Gir"

”Norge Gir” er en liten klesinnsamling med opp til 800 innsamlingsbokser fordelt over den sørlige delen av Norge.
Innsamlingen drives av skolens elever og lærere som en del av programmet hvor deltakerne undervises og, i teori og praksis, forberedes til 6 måneder som bistandsarbeidere og kjempe skulder ved skulder med de fattige i verden. Overskuddet fra innsamlingen bidrar til gjennemførelsen av dette programmet.

FAQ: NORGE GIR

 • Kan man bli vært for en innsamlingsboks?

  Ja det kan man
  Du kan laste ned vår brochyre om å bli kontainervært her

 • Kan man få et foredrag fra en av de bistandsarbeiderne, som har vært ute på et prosjekt?

  Du er hjertelig velkommen til å henvende deg til skolen. Når bistandsarbeiderne kommer tilbake fra prosjektene, har de ½ år på skolen hvor de studerer, går til eksamen og ”Bring it to the Public” – dvs, tar ut og forteller om arbeidet og de problemstillingene mennesker står overfor i 3.verden.
  Kontakt skolens ledelse: Lena M Eriksson, 90640901
  e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Kommer tøyet jeg gir til Afrika?

  Tøyet blir solgt til Humana i Lithauen, som sorterer det og selger ca. 10 % i butikker i Østeuropa. Resten sorteres og noe av dette (ca 40%) sendes til land i Afrika, hvor det skaper utvikling i kraft av arbeidsplasser og menneskelig værdighed.

 • Hvor er den nærmeste innsamlingsboksen?

  Du er velkommen til at ringe eller skrive og spørre. Vi vil straks svare.
  Jan Gunnar Bjørke
  Vakttelefon: 61264042
  Mobil: 90410213
  Epost: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Henter dere brukt tøy på en adresse?

  Det avhenger av mengden av tøy og hvor langt fra våre ruter det skal hentes. Du er velkommen til å ringe og høre nærmere om vi kan ordne henting der du bor. 

Bli container vert!

Støtt miljøet og samtidig støtt bistandsarbeidere til AfrikaHar du plass til å stille opp en NORGE GIR klesinnsamlings-container?

Vil du gi mennnesker i nær-området gode muligheter for å gi bort klær de ikke lenger har bruk for og spare miljøet for CO2 da les mere her