Articles

Daiva Cechovaite

Navn: Daiva Cechovaitedaiva-cechovaite
Alder: 33 år
Nasjonalitet: Litauisk

Utdannelse / Jobb:
Jeg er utlært bokholder og har tidligere arbeidet som regnskapsfører i et firma i 2 år.
Hvordan jeg ble Development Instructor:  Min mor har aldri vært utenfor landets grenser eller reist til annet enn den nærmeste by, men min far har alltid vært på farten med arbeidet sitt. Jeg har hørt mange historier som barn fra reisene hans, og har derfor siden jeg var liten drømt
om å komme til Afrika. På et tidspunkt hadde jeg bruk for at det skulle skje en forandring i livet mitt, og jeg søkte arbeid som bokholder i utlandet. Jeg holdt på å ta et arbeid i England, men så falt jeg over en annonse fra skolen her. Så gik det fort – dette var min sjanse for å komme ut å reise og oppleve – og så til og med å få muligheten for at gjøre godt samtidig sammen med andre som vil det samme.

Hvor – hvilket prosjekt var du på:
Jeg har arbeidet i 6 måneder i Mosambik på Vocational School Nacala. Her underviste jeg elevene på Hotel og turisme-linjen i engelsk, og hadde også mer enkel engelsk-undervisning med elevene fra landbruks-utdannelsen. Sammen med elevene fra Elektronikk og information laget jeg små digitale undervisningsbøker.
Jeg brukte også meget tid i Child Aid prosjektet hvor jeg var med på å lage teater om bekjempelse og forebyggelse af HIV/AIDS, malaria og tuberkulose. Og så hjalp jeg med å foto- dokumentere prosjektene og lagde 3 små film som dokumentasjon til en rapportering til donorene fra hhv. Finland og Italia.
Hva programmet har betydd for meg er nesten ikke til å sette ord på. Jeg har fått en helt ny forståelse av verden og mennesker og av min egen rolle. Jeg er kommet fra en sikker tilværelse hvor problemene var meget små, men hvor mennesker alligevel beklager seg og synger klagesanger, og så å oppleve en verden hvor det er mangel på alt - mangel på rent drikkevann og mat, mangel på utdannelse, sosial sikkerhet, sunnhetssystemer, og allikevel møter du vennlige og glade folk, som gjerne deler det lille de har.
Jeg har lært om ulikhetene i verden og om mennesker som grundleggende greie og hjelpsomme, hvorenn du kommer frem. Men det er så ufattelig meget bruk for at vi fra denne delen av verden bidrar med viten, undervisning, systemer og omsorg – og med penger og muligheter. Jeg har lært at man slett ikke har bruk for så mange ting, for å leve – hvis vi bare kunne fordele godene bedre blandt verdens befolkning. Det er i den grad noe annet å leve i den virkeligheten og dele tilværelse og vennskab, end å lese om det og se det på TV. Det har forandret og beriket meg og mitt liv.

Hvad prosjektet har hatt ut av det : 
Ja, jeg er kommet med det jeg kunne bidra med. Jeg tror det har hatt stor betydning for de unge på skolen at de opfatter hvite som annet enn ”herskere” så jeg har da bidratt til mindre rasisme.
Prosjektene får forskjellig ut av hver DI som kommer - for det gjelder bare om at bruke alle de kvalitetene den enkelte har. Så bidrar vi med nye måter og ideer, med at åpne øynene for en ny virkelighet, med at mennesker kan tro på at de kan skape forandringer sammen, og å lære å tenke ”utenfor boksen” og finne nye muligheter og å tro på eget værd og at det kan la seg gjøre. – Og så er det jo alle de konkrete ting vi gjør og lærer fra os.